• język migowy

Oświadczenie Burmistrza Miasta Bierunia

Aktualności 12 Marca 2020

Drodzy Mieszkańcy,

w związku z tym, że sytuacja jest wyjątkowa, a Wasze zdrowie i bezpieczeństwo jest najważniejsze, wprowadzone zostały zmiany w funkcjonowaniu wielu placówek i instytucji miejskich, o których chciałbym Was poinformować.

NAJWAŻNIEJSZA INFORMACJA: na dzień dzisiejszy w Bieruniu nie ma osób u których stwierdzono zarażenie koronawirusem. Niemniej jednak w związku z zaistniałym zagrożeniem epidemiologicznym oraz idącymi za tym decyzjami Rządowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego, wprowadzamy zmiany w funkcjonowaniu obiektów miejskich i jednostek organizacyjnych.

W ubiegłym tygodniu zwołałem Gminny Zespół Zarządzania Kryzysowego, na którym omówiliśmy aktualną sytuację epidemiologiczną oraz tryb postępowania. Służby miejskie są w gotowości, by reagować w sytuacji podwyższonego zagrożenia. Stale monitorujemy sytuację i podejmujemy odpowiednie działania.

Zawnioskowałem do Przewodniczącego Rady Miejskiej o zwołanie sesji nadzwyczajnej w celu omówienia sytuacji zagrożenia epidemiologicznego związanego z koronawirusem oraz działań prewencyjnych na terenie Bierunia.

ZAWIESZENIE ZAJĘĆ W PLACÓWKACH OŚWIATOWYCH

Na naradzie z dyrektorami szkół omówiliśmy sytuację w oświacie. Jak wiecie, od dziś nie będą prowadzone lekcje i zajęcia we wszystkich bieruńskich przedszkolach i szkołach podstawowych. Do piątku placówki są otwarte dla dzieci, którzy nie mają zapewnionej opieki. Jednak od poniedziałku szkoły, przedszkola i żłobki są całkowicie zamknięte. Odwołane są zajęcia dodatkowe, edukacyjne, sportowe i integracyjne.

ZAMKNIĘCIE OBIEKTÓW ODWOŁANIE IMPREZ I ZAJĘĆ

Bieruński Ośrodek Sportu i Rekreacji - do odwołania zamknięte zostały wszystkie obiekty sportowe (hale, boiska, baseny), równocześnie odwołane zostały wszystkie imprezy sportowo-rekreacyjne.

Odwołane zostało również uroczyste otwarcie Centrum Sportowego Homera ADRENALINA oraz dzień otwarty.

Bieruński Ośrodek Kultury - zamknięte zostały placówki ośrodka, odwołane wszystkie imprezy kulturalne, zaplanowane w najbliższym czasie spotkania, wydarzenia kulturalne, zajęcia dla dzieci i słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku, próby chórów. Odwołane zostało również planowane na koniec marca Święto Teatru.

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej - zamknięty został Dzienny Dom Seniora, Świetlice Wsparcia Dziennego oraz Gminne Centrum Profilaktyki Uzależnień. Pozostałe działy MOPS działają jak dotychczas, ale zaleca się, aby sprawy urzędowe, w miarę możliwości, omawiać i załatwiać telefonicznie (32 216 21 76) bądź mailowo (sekretariat@mops.bierun.pl).

ZMIANA ORGANIZACJI PRACY W URZĘDZIE

Specjalne zasady obowiązują również w Urzędzie Miejskim. Mieszkańcy obsługiwani są w Kancelarii na parterze. Zamknięta jest kasa, płatności można dokonać tylko przelewem lub w urzędzie pocztowym. Zachęcam, by sprawy urzędowe załatwiać telefonicznie (32 708 09 10), drogą elektroniczną (urzad@um.bierun.pl) bądź jeśli nie jest to pilne w późniejszym terminie.

W trosce o bezpieczeństwo podjąłem decyzję o odwołaniu tych niepilnych spotkań i zgromadzeń, zawieszam odwiedziny jubilatów i nowonarodzonych dzieci. Planowane na przełom marca i kwietnia spotkania władz miasta z mieszkańcami również zostały odwołane.

Jesteśmy w czasie szczególnym, kiedy powinniśmy zachowywać się wobec siebie w sposób wyjątkowy. Nie powinniśmy lekceważyć problemu i zachować wszelkie środki ostrożności. Okazujmy sobie pomoc i wsparcie. Dbajcie o siebie i innych.

Krystian Grzesica

Burmistrz Miasta Bierunia