Strona główna/Aktualności/Oddano do użytku przebudowany parking przy ulicy Węglowej

Oddano do użytku przebudowany parking przy ulicy Węglowej

Aktualności 25 Września 2018

W poniedziałek, 24 września dokonano odbioru robót budowlanych związanych z przebudową parkingu przy ulicy Węglowej w Bieruniu Nowym. Odnowiony parking oddany już został do użytku mieszkańców. Wyznaczono na nim 60 miejsc postojowych.

Pod koniec czerwca rozpoczęła się modernizacja i rozbudowa parkingu samochodowego na ulicy Węglowej. Inwestycja ta polegała na wykonaniu nawierzchni miejsc postojowych i dróg manewrowych z betonowej kostki brukowej wzdłuż ulicy Węglowej, przy budynku mieszkaniowym - numery: 49-57. W zeszłym tygodniu realizacja inwestycji dobiegła końca. Parking służy już mieszkańcom.

Zrealizowana inwestycja obejmowała m.in.:

  • Przebudowę istniejącego parkingu i poszerzenie go w kierunku istniejącego chodnika
  • Częściową przebudowę istniejącej kanalizacji deszczowej, tj. przebudowę istniejących wpustów ulicznych i przykanalików
  • Wykonanie nasadzeń drzew i krzewów
  • Wykonanie oznakowania docelowego

Na nowym parkingu samochodowym wyznaczono 60 miejsc do parkowania. To o ponad 20 miejsc więcej niż było przed remontem.

Zrealizowana inwestycja jest drugą cześcią 3-etapowego zadania. pn.: Przebudowa parkingów wzdłuż ul. Węglowej w Bieruniu wraz z towarzyszącą infrastrukturą. Przypomnijmy, że w pierwszym etapie zadania zmodernizowany został parking znajdujący się przed budynkiem nr 26-33. Zakończona właśnie inwestycja jest kontynuacją tego zadania. Docelowo, w przyszłości zrealizowany ma być również trzeci etap zadania - remont parkingu zlokalizowanego przed budynkiem nr.: 83-91.

Roboty budowlane związane z modernizacją parkingu znajdującego się przy ulicy Węglowej zostały odebrane. Odnowiony parking służy już mieszkańcom. Ilość miejsc parkingowych wzrosła o ponad dwadzieścia.

Inwestycję zrealizowała firma Novum Stone Expert Sp. z o.o. Koszt zadania to 515 996,18 zł.

do góry