Strona główna/Aktualności/"Metamorfoza" placu zabaw na osiedlu Chemików

"Metamorfoza" placu zabaw na osiedlu Chemików

Aktualności 30 Lipca 2019

Dobra wiadomość dla najmłodszych mieszkańców osiedla Chemików! Plac zabaw mieszczący się za budynkiem Domu Kultury GAMA przeszedł mały "lifting". Teraz będzie barwniej, bezpieczniej i bardziej komfortowo.

 

W ramach realizacji zadania z zeszłorocznej edycji Budżetu Obywatelskiego Miasta Bierunia pod urządzeniami zabawowymi położono bezpieczne podłoże. Przypomnijmy, że zadanie pn. "Przyjazny plac zabaw" zakładał zwiększenie komfortu i bezpieczeństwa użytkowania obiektu poprzez wymianę nawierzchni żwirkowej na nowoczesną nawierzchnię poliuretanową - CZYTAJ WIĘCEJ.

 

 

 

Przy okazji realizacji tego zadania Bieruński Ośrodek Sportu i Rekreacji, który był inwestorem, zlecił również instalację wiaty nad jedną z piaskownic. Tego typu zadaszenie chronić będzie najmłodszych mieszkańców zarówno przed słońcem, jak i przed deszczem. Dodajmy, że w obu piaskownicach wymieniony oczywiście został piasek.

 

Warto podkreślić, że na początku lata BOSiR wymienił piasek we wszystkich piaskownichach znajdujących się na bieruńskich placach zabaw. Uwaga - łącznie akcja ta pochłonęła 260 ton piasku!

 

Piaskownice na osiedlu Chemików zyskały nowy piasek, a jedna z nich również zadaszenie

 

 

W związku z sugestiami i wskazówkami rodziców, nowe place zabaw montowane są na bezpiecznej, poliuretanowej nawierzchni. Taki rodzaj podłoża staje się standardem w naszym mieście! Przypomnijmy, że na początku lipca oficjalnie otwarty został nowy plac zabaw przy ulicy Solidarności, który wybudowany został właśnie z zastosowaniem poliuretanowego podłoża - KLIKNIJ I PRZECZYTAJ. Docelowo planuje się systematyczną - rozłożoną na kilka lat wymianę nawierzchni na wszystkich istniejących placach zabaw w Bieruniu.

 

 

Poliuretanowa nawierzchnia na placu zabaw

mieszczącym się za Domem Kultury "Gama"

 

 

 

 

 

Podobne wiadomości:

do góry